Interviu cu Gabriela Jugaru, creatoarea jocului Haihui prin lumea imaginației

Publicat: 16-06-2021 12:23:15
Categorii: Articolele noastre

Un joc minunat pentru dezvoltarea gândirii creative a copiilor, creat și dezvoltat de prietena noastră, Gabriela Jugaru!

Care a fost momentul declanșator al creării jocului Haihui prin lumea imaginației? Ce te-a inspirat?

Am fost, de cand mă știu, o mare iubitoare de copii și super fascinată de lumea copilăriei. Am iubit dintotdeauna să fiu printre copii, să mă joc cu ei, să creez alături de ei. Iar de când am rămas însărcinată, am aprofundat cu mare pasiune tema impactului copilăriei timpurii în viața de adult.

Și am descoperit, cu fascinație, fundamentele dezvoltării armonioase a copiilor. Cu alte cuvinte, ce putem face mai bine noi, ca părinți, pentru a-i sprijini și a le fi alături în procesul de creștere și de învățare, ca ei să aibă o viață fructuoasă, să fie încrezători în propriile forțe, și să-și atingă cu adevărat potențialul.

Valorile pe care le transmitem copiilor crează această fundație, care le va servi tot restul vieții. Iar creativitatea este una dintre aceste valori. Este una dintre cele mai importante abilități pe care o putem hrăni și încuraja, având implicații profunde în toate ariile vieții.

Jocul Haihui prin lumea imaginației își propune să stimuleze gândirea creativă a copiilor.

M-au inspirat multe lucruri atunci când l-am creat: joaca de zi cu zi alături de fetița mea, Alessia, observarea ei în timp ce se joacă, precum și multitudinea de cărți pe care le-am citit despre dezvoltarea copiilor.

 Era o noapte de început de decembrie, când tocmai terminasem de citit un studiu despre dezvoltarea gândirii creative. Atunci m-am întrebat cum aș putea ajuta copiii, dar și părinții să hrănească și să cultive creativitatea, la un nivel mai profund, însă ușor de înțeles de către copii.

Așa au început să curgă ideile, care s-au conturat în acest joc de stimulare a gândirii creative.

 De ce dezvoltarea creativității?

Creativitatea este considerată cea mai importanta abilitate a viitorului. Creativitatea are un impact major în felul în care reușim să găsim soluții la probleme, are implicații profunde în orice domeniu și în orice arie a vieții. Creativitatea duce la inovație, iar inovația duce la progres și la o lume mai bună.

Ai recomandari pentru parinți care se joacă cu cei mici acest joc?

Le recomand ca, pornind de la subiectele prezentate în acest joc, să creeze oportunități pentru cei mici de a pune în practică ideile prezentate. De exemplu, să creeze o rachetă din carton, o barcă sau un trenuleț.

Să le dea celor mici libertatea de a contribui la creație, să se joace cu ei, dezvoltând tot felul de scenarii. Să se distreze inventând contexte noi, folosind materiale noi și să-și lase imaginația să zboare liberă. Vor antrena astfel “mușchiul gândirii creative”.

Cum putem sa îi dezlipim de ecrane pentru o călătorie în lumea imaginației?

Expunându-i la contexte creative: cărți, materiale cu final deschis (scoici, bețe, pietre, nisip, boabe de fasole, porumb etc), conectându-vă la lumea lor, și petrecând cât mai mult timp în natură.

Cultivând un mediu în care balanța creație versus consum, înclină în favoarea creației.

Lăsându-le la îndemână unelte prin care se pot exprima creativ: plastilină, culori, acuarele, materiale naturale și orice altceva prezintă interes pentru ei.

Lăsâdu-i să se și plictisească, căci asta îi motivează să vină cu idei noi și să-și creeze singuri o activitate sau un joc.

Urmărindu-le, respectându-le și încurajându-le interesele.

Și nu în ultimul rând, încurajând orice inițiativă creativă observăm la ei.

Știu ca ai mai multe proiecte in desfasurare. Ne poti spune mai multe?

Sigur. Proiectul cu care am debutat acum 4 ani, este un proiect foarte drag mie. Este vorba de cărțile personalizate pentru copii “Fetița curioasă/ Băiețelul curios să descopere misterul numelui său, în care copilul este personajul principal și descoperă că fiecare literă care îi formează numele vine de la o valoare de viață, o calitate a sa, cum ar fi: creativitatea, că tot am vorbit despre ea, empatia, răbdarea, perseverența, curajul, mărinimia, și așa mai departe.

Copilul trece printr-o serie de aventuri care îi vorbesc despre aceste valori, iar povestea fiind chiar despre el, acesta va asimila cu mai multă ușurință mesajele din carte.

Este o carte menită să-l ajute pe copil să-și construiască un dialog intern și o imagine de sine pozitivă, să fie conștient de propriile-i puteri și calități, și de propria-i valoare.

Un alt proiect pe care l-am lansat recent este seria de tablouri pentru copii “Love Reading”, prin care ne-am propus ca, prin artă, să inspirăm și să cultivăm dragostea pentru cărți și pentru lectură.

Am creat diverse contexte, pentru diverse interese ale copiilor, cum ar fi explorarea universului, explorarea lumii animalelor, sau a aventurilor pe mare, și am introdus cărțile în peisaj, ca mijloc prin care aceste interese se pot dezvolta și îl pot purta pe culmi nebănuite. 

Share

Adauga un comentariu

 (cu http://)

© 2020 - LE&LE Games SRL- Toate drepturile rezervate